28.04.2023

Тенденції, які визначають перспективи ринку системної інтеграції

Через початок повномасштабної війни минулий рік був хаотичним і стресовим для українського бізнесу. На нашу думку, ринок системної інтеграції зменшився на 20-40% порівняно з 2021 роком.

Говорячи про тенденції, можемо відмітити позитивну динаміку у напрямках інформаційної та кібербезпеки. Почався активний розвиток хмарних рішень на фоні відкритих безплатних ресурсів від Microsoft, Google, Amazon. У першу чергу – для державних органів. Динамічно розвивався ринок модульних ЦОД, що дало можливість багатьом замовникам оперативно переносити свої інфраструктури на захід, а також за межі країни. Восени, через інтенсивність ракетних обстрілів, замовники активно почали впровадження рішень для безперебійного живлення.

Ми майже не зупиняли роботу. З повномасштабним вторгненням зі складів IT-Solutions були віддані на потреби ЗСУ та територіальної оборони ПК, ноутбуки, комутатори та інші пристрої. Було багато запитів від оборонного сектору – допомагаючи, ми робили на той час, здавалося б, неможливі речі в умовах масштабного хаосу. Ми й досі активно підтримуємо ЗСУ.

Разом з тим ми продовжували надавати послуги клієнтам, які потребували планових чи ситуативних змін, пов’язаних із підтримкою критичних систем, бізнес-процесів, міграції інфраструктури. Тому ті клієнти, які були з нами, з нами й залишилися. Звісно, в цьому велика заслуга всієї нашої команди.

Через релокації багатьох офісів і їх відкриття в нових місцях, активізувався попит на хмарні рішення та мобільні ЦОД. Левова частка компаній спрямовувала ресурси на забезпечення безпеки, бо війна активно точилася і в кіберпросторі.

Попит у першу чергу надходив від державних замовників, підприємств критичної інфраструктури та силових організацій. У цей період підвищилася здатність саме державних органів інвестувати в ІТ коштом донорської допомоги. Водночас інвестиційна спроможність комерційних компаній, навпаки, знизилася.

Сегмент системної інтеграції залишатиметься стабільним і відкритим до перспектив. Все залежатиме від перебігу війни, урядової політики та зовнішнього фінансування. Віримо, що 2023 рік стане переможним для нашої країни й попит на комплексні проєкти з системної інтеграції зростатиме. Як і після криз минулих років він відновлюватиметься шляхом формування сучасних ціннісних пропозицій, модернізації систем та чинних проєктів, створення нових.