Figure
27.03.2023

Доступ до мультихмарної середи і інші сценарії використання SD-WAN

Мультихмарна інфраструктура

5-7 років тому під час зустрічей ІТ-директора вихвалялися віртуальною інфраструктурою. 3-4 роки тому говорили, о віртуалізація – це вже минуле – у нас приватна/публічна/гібридна хмара. Сьогодні ведуться розмови, що однієї хмари недостатньо, тому мультихмарна інфраструктура – наше все і з нею треба жити. Об’єктивно це дійсно так, суб’єктивно – можна розглядати від нагоди до нагоди.

Не секрет, що окремі системи краще працюють в хмарах. Деякі хмари можуть бути для нас основними, деякі бути резервним майданчиком, але складати всі яйця в один кошик – ризиковано. Якоб масштабною не була хмара, ми кожного місяця бачимо звіти, що все впало, хтось втратив дані, гроші, інфраструктуру.

Від класицизма до high-tech

В архітектурі існує два стилі – классицизм и high-tech. До першого ми можемо віднести так звані класичні WAN-мережі. Це той же MPLS, який буде існувати ще багато років, як надійна і стабільна технологія. Якщо вона у вас уже є, то вона прекрасна. Коштовна? Так. С величезною кількістю мінусів? Так. Але вона є.

У свою чергу стиль high-tech – це SD-WAN. Як будь яка нова технологія SD-WAN з’явилася в наслідок стандартного циклу: ІТ-спеціалісти розробляють нові технології, маркетологи їх просувають, а міжнародні інвестори вкладають кошти.

Першим кроком на шляху до успіху SD-WAN стала покупка в 2012 році компанії Nicira компанією  VMware за $1,7 млрд. Це підштовхнуло і стало рухомою силою для стартапів-розробників SD-WAN. За цим відбулася ще одна знакова подія: покупка компанією Cisco стартапа по розробці програмно-визначених мереж Viptela. Тепер сумнівів не було – майбутнє за технологією SD-WAN. Сьогодні більше 70 компаній розробляють дану технологію.

Навіщо SD–WAN бизнесу?

SD-WAN – технологія, яка дозволила відділити контролер управління від мережевих портів. Завдяки цьому з’явилася величезна можливість збільшення продуктивності.  Якщо маршрутизатори могли працювати до четвертого рівня, то SD-WAN контролер може бачити всі сім.  Таким чином, ми отримали глибоку інспекцію кожного пакету по всій вертикалі моделі  OSI і повне розуміння, що відбувається в мережі в даний відрізок часу.

Користувачі зацікавлені у том, щоб працював додаток, тому що ми живемо в епоху додатків і не хочемо дізнаватися, чому додаток не працює. Зрозуміло, що під будь яким додатком величезна інфраструктура, домен, залізо, софт і тд. Класичні маршрутизатори не в змозі зрозуміти який додаток відправляє запит і який додаток отримує відповідь, тому що вони бачать тільки нижній рівень моделі. SD-WAN здатен відслідковувати роботу додатку, оптимізувати її. Будь-який адміністратор SD-WAN зможе виставити пріоритет таким чином, щоб бізнес-критичний додаток працював, навіть у збиток іншим додаткам.

Також  SD-WAN – це гіпермасштабованість. Жодна класична мережа не дозволяє вам швидко нарастити інфраструктуру від 10 до 1000 точок. Ми можемо взяти будь-який канал будь-якого користувача, передати йому пристрій, який при підключенні до живлення автоматично підіймається. Це все будо б можливо зробити з VPN, у нас з’явилася б величезна кількість обмежень і людської роботи, яка має забезпечувати цю сесію.  З  SD-WAN, з одного боку, ми не потребуємо усього цього, з іншого – автоматизовані процеси дозволяють мінімізувати людський фактор.

Для забезпечення швидкого і легкого доступу до критично важливих для бізнеса хмарних додатків, зверніться за консультацією в IT-Solutions.