Figure
14.07.2023

Хмари: варто рахувати

Відповідаємо на найпоширеніші питання: яка хмара найкраща, на чому будувати, і чому публічна хмара, то не назавжди.

Що таке хмара?

На сьогодні три найпопулярніші види хмар – це приватна, публічна і гібридна хмара. Що робити, щоб існуюче сучасне обладнання відповідало хмарній концепції? Насправді до цього треба додати лише програмне забезпечення яке побудує хмарні ресурси з існуючого обладнання. Наприклад, IT-Solutions використовує ПЗ від VMware, на якому можна побудувати найфункціональнішу хмару.

Про основи: що ж таке  приватна хмара? У більшості випадків приватна хмара – це обладнання, яке знаходиться в вашому дата-центрі, за роботу якого ви відповідаєте. Тобто ваша приватна хмара – це зона вашої відповідальності. Які основні переваги такого рішення? Перш за все, це повний контроль як над фізичною інфраструктурою, так і над програмними продуктами, які ви використовуєте. А також ресурси, які ви можете налаштовувати таким чином, щоб вони задовольняли ІТ-системи.

Ще одна важлива перевага – високий рівень безпеки приватної хмари, порівняно з публічними. Всі ми знаємо, що і Amazon, і Azure піддавалися зламам. В приватній хмарі завжди буде потрібний вам рівень безпеки. Не остання перевага використання приватної хмари – відповідність чинному законодавству – від початку повномасштабного вторгнення з’явилися постанови і закони, які дозволили багатьом державним компаніям перенести інфраструктуру в публічну хмару. Але станом на сьогодні всі державні реєстри повинні оброблятися саме в дата-центрі, який знаходиться в Україні. В публічних хмарах – лише збереження інформації.

З чого будувати

Що саме необхідно для побудови приватної хмари? Сервери, СЗД, мережа, пристрої безпеки – мережева, внутрішня, контроль доступу до ЦОД. Але всю магію, гнучкість хмари, всі Cloud Native технології робить саме ПЗ VMware. Це може бути базова система, як гіпервізор та системне керування, або програмна керована система vSAN або програмна мережа безпеки VMware NSX. Це може бути система моніторингу або система автоматизація vRealise або комплект програмних продуктів VMware Cloud Foundation.

Як будувати приватну хмару з точки зору обладнання? Є два шляхи: класична інфраструктура або гіперконвергентна – система, в якій одночасно знаходиться обчислювальна інфраструктура і система зберігання даних. До цього може бути додана мережа.

Що змінюється, якщо будуємо приватний дата-центр по гіперконвергентній технології? Зникає фізична СЗД. Ми беремо 4 сервери, додаємо диски і спеціалізоване ПЗ vSAN , яке робить з цих дисків програмно-керовану СЗД.

Чому публічна хмара це не назавжди?

Чому хмарний ринок став цікавим? Чому ми наразі спостерігаємо підвищений попит? Відповідь проста – потреба в безпеці під час повномасштабного вторгнення і безкоштовне користування хмарними ресурсами. Як довго таке користування буде безкоштовним? Не завжди.

IT-Solutions порахувала скільки це коштуватиме українським компаніям. Для прикладу ми взяли середній дата-центр, який може бути у кожної української компанії. Наприклад, у дата-центру є необхідність обробляти 100 віртуальних машин. Кожна з машин потребує 4 процесори, 16 гігабайт оперативної пам’яті і 600 гігабайт простору в SSD. Тобто, це середні вимоги до віртуальної машини. Простим калькулятором Microsoft Azure ми отримали, що вартість однієї віртуальної машини з цими параметрами коштує $222 в місяць. За рік – $226 000.

А тепер порівняємо з тим, скільки може коштувати побудова гіперконвергентного кластеру, наприклад, на базі обладнання Lenovo. Беремо 4-х вузловий кластер – загальні ресурси цього кластеру становлять 192 ядра, 2 терабайти оперативної пам’яті, 60 гігабайт корисного простору SSD. Отримаємо $500 000 без урахування додаткових знижок від виробника. У результаті, вартість послуг Microsoft Azure за два роки користування обійдеться в більшу суму, ніж вартість гіперконвергентного кластеру, який може вас обслуговувати 5 – 10 років, стільки, скільки потрібно.

Логіка наступна: безкоштовні ліцензії колись треба буде оплачувати і оплата цих ліцензій, як показали розрахунки, перекриває володіння залізом.

То ж власна інфраструктура це не настільки дорого, а сервіси, про які говорять з усіх боків, є дійсно дорогими. Ніхто не каже, що хмара це погано, а наземне рішення – єдине. Треба обирати і вирішувати у розрізі конкретної аплікації. Якщо ця аплікація настільки критична – хай живе в хмарі, але якщо у вас файлопомийка – поверніть її на землю і побудуйте гібридну схему.

Це реально і це бюджетніше, ніж здається.