21.03.2012

Бізнес чекають 3Д переговори

Відеоконференцзв’язок в останні кілька років стала новим символом бізнес-спілкування. За даними аналітичної компанії IDC, за 2011 рік обсяг виручки корпоративного ринку обладнання для організації відеоконференцій і телеприсутності склав близько 2,7 млрд доларів, що на 20,6% перевищує минулорічний показник. За прогнозами, в 2012 році виручка на цьому ринку зросте на 18,7%, тобто до 3,2 млрд доларів.
Необхідність економити бюджети, оперативно взаємодіяти з клієнтами та партнерами, а також скорочувати час на тривалі відрядження привели до того, що ділові процеси почали змінюватися. І хоча особисте спілкування все ще вагомий елемент при веденні бізнесу, переговори через відеозв’язок впевнено стають економічної неминучістю, як для світового ринку, так і для українського.
Системи відеоконференцій представляють собою досить просте рішення: інформаційні технології, які здатні забезпечити одночасну двосторонню передачу, обробку, перетворення і подання інтерактивної інформації на відстані, в режимі реального часу за допомогою апаратно-програмних систем. Сьогодні можна вибрати будь-яке рішення – від стаціонарної конференц-студії до мобільних систем, доступних користувачеві в будь-який час і в будь-якому місці, з якого носія, підключеного до Інтернету.
Відеоконференцзв’язок не тільки набуває широкого поширення, але й постійно видозмінюється. Якщо раніше межею досконалості були інтернет-сервіси, які під час відеозв’язку забезпечували регулярні «провали голосу», зависання і розсипання зображення і не гарантували користувачеві працездатність системи, то тепер технології дійшли до рішень високого рівня складності та комфорту – telepresence, які створюють ефект присутності. Однак з огляду на те, що Skype все рідше розглядається, як рішення для бізнесу, а технологія telepresence занадто дорога і вимоглива до каналів зв’язку, за останній час широкого поширення набули програмні серверні рішення відеоконференцзв’язку, відомі своєю мобільністю і низькою ціною.
Як запевняє керівник департаменту уніфікованих комунікацій компанії IT-Solutions, Іван Зімін, сьогоднішній вид рішень відеоконференцзв’язку – це тільки початок шляху. Уже сьогодні з легкістю можна створювати корпоративні системи ВКС, клієнтські відео-додатки для мобільних пристроїв, проводити відеоконференції в якості full HD і вище. Сьогодні керівництво українського представництва спокійно може проводити переговори з офісом на іншому континенті, використовуючи інструменти спільної роботи, загальні програми та графічні презентації. Такий вид комунікацій стирає всі межі і відкриває доступи до релевантної інформації. В подальшому, за прогнозами експерта, ми зможемо побачити повну інтеграцію всіх комунікаційних рішень в одне уніфіковане. З одного пристрою можна буде приймати участь у відео-та аудіоконференцій через Інтернет; бути доступним для спілкування по всіх існуючих каналах зв’язку (відео, голос, месенджери, пошта і т.д.). І, звичайно ж, куди ж без всюдисущого 3D, не обійшов стороною відеоконференцзв’язок? Стерео-відеоконференцзв’язок вже була презентована на ринку кількома гравцями, тому надалі ця тенденція гарантовано стане повсюдною.
Зараз же великі компанії витрачають мільйони на розробку нових більш інноваційних і комфортних рішень для спілкування на відстані. І хоча деякі компанії все ще не до кінця впевнені в ефективності переговорів по ВКС, більшість організацій вже не мислять роботу без швидкого відео-доступу до інформації та оперативних переговорів з клієнтами та партнерами. На доказ цього не тільки використання відеоконференцзв’язку в бізнес-колах, а й у державних і громадських організаціях, навчальних закладах, політичних партіях і медичних установах. Наступний крок відеоконференцій – в маси.