10.01.2012

Інформація на мільйон, або навіщо потрібні СЗД

Корпоративна інформація – одна з опор сучасного бізнесу. Тому її втрата, в кращому випадку, призводить до затримки робочих процесів і збитків усередині компанії, в гіршому – до зникнення всього бізнесу. Що сьогодні пропонує ринок систем зберігання інформації, щоб уникнути інцидентів – в даному огляді.
Для власників бізнесу не секрет чим може обернутися втрата корпоративної інформації. Дорогі для компанії простої в продажах і маркетингу, зниження якості обслуговування клієнтів, втрата контрактів і вартості акцій – ось результати втрати корпоративної інформації в ході людських помилок або програмних збоїв. За даними американських вчених, втрата кожних 100 мегабайт даних обходиться великому бізнесу приблизно в $ 1 млн, тоді як за даними Gartner, 43% компаній після зникнення інформації і зовсім не можуть відновити свій бізнес. Саме тому, в час, коли обсяг даних в корпоративних серверах продовжує рости, фахівці в сфері IT приділяють особливу увагу підвищенню здатності зберігання інформації з можливістю її зручного і безпечного використання.
Що таке СЗД?
Система зберігання даних – це не просто набір «заліза» складається з дисків і контролерів. У першу чергу, СЗД – це високотехнологічне, інтелектуальне пристрій яке призначене для вирішення завдань і потреб бізнесу, пов’язаних зі зберіганням і обробкою інформації. Сучасні системи мають велику кількість додаткового функціоналу, що дозволяє ефективніше використовувати апаратне і програмне забезпечення. Прикладами такого функціоналу можуть служити наступні модулі:
Thin Provisioning – віртуальне виділення дискового простору необхідним додаткам, що може знадобитися їм у майбутньому.
LUN Migration і RAID Migration – онлайн переміщення LUN або RAID між дисковими групами.
Snapshot і Snapclones – дозволяє робити моментальні копії програми або розділу в певний момент часу.
Реплікація – створення точної копії даних, яка розташовується на віддаленій СГД і готова до роботи в будь-який момент часу.
При цьому системи зберігання даних мають кілька типів підключення, серед яких розрізняють:
DAS (Direct Attached Storage) – це система зберігання, безпосередньо підключається до сервера по інтерфейсах SCSI, FC і SAS.
NAS (Network Attached Storage) – мережева система зберігання даних, мережеве сховище.
SAN (Storage Area Network) – підключення по виділених мереж зберігання, таким як Fibre Channel, iSCSI, SAS).
DAS
Основні переваги Direct Attached Storage (DAS): найбільш лояльна ціна серед систем СГД, простота адміністрування, високошвидкісний обмін інформацією між системою зберігання і сервером, а також відсутність необхідності в створенні мережевої інфраструктури. Саме ці характеристики роблять їх популярними серед дрібного бізнесу і невеликих корпоративних мереж.
Проте низька ціна в цих системах неспроста: вони вимагають підключення виділеного сервера, при цьому в певній конфігурації DAS може бути підключений максимум до двох серверів, що знижує ефективність розподілу даних між серверами. Така обставина призводить до необхідності збільшення кількості жорстких дисків на сервер, або змушує встановлювати додаткові полиці для інших серверних систем. До мінусів можна зарахувати вкрай низьку масштабованість Direct Attached Storage і обмежена кількість фізичних підключень. При виборі DAS не варто забувати про її низької надійності: при поломці сервера підключеного до СГД доступ до даних припиняється.

NAS
Network Attached Storage сьогодні вони розвиваються як альтернатива універсальним серверів, проте на відміну від них NAS виконує тільки функцію файлового сервера. Доступ до пристроїв NAS проводиться за допомогою спеціальних протоколів доступу до файлів. Найбільш поширеними протоколами файлового доступу є протоколи CIFS, NFS і DAFS. Дані пристрої забезпечують надійність даних доступу для багатьох користувачів, відрізняються легкістю адміністрування і масштабованість. Основним призначенням цієї системи зберігання даних є надання сервісів для зберігання інформації іншим пристроям в мережі. Операційна система і програми NAS-модуля забезпечує роботу сховища даних і файлової системи, доступ до файлів, а також контроль над функціями системи. Серед мінусів NAS – пристрій не призначений для виконання звичайних обчислювальних задач, має обмежені можливості щодо застосування, а також створюють додаткове навантаження на LAN і не завжди легко впроваджуються.

SAN
Схема підключення SAN являє собою архітектурне рішення для підключення зовнішніх пристроїв зберігання даних, таких як дискові масиви, стрічкові бібліотеки, до серверів таким чином, щоб операційна система розпізнала підключені ресурси як локальні.
Серед переваг пристрою можна відзначити високу надійність і незалежність SAN від використовуваних СГД і серверів; централізоване зберігання даних; масштабованість і гнучкість логічної структури SAN; низька латентність і високу швидкодію. Також Storage Area Network може переносити інтенсивний трафік введення-виведення в окрему мережу, таким чином, розвантажуючи LAN. Серед недоліків – відносно висока вартість і необхідність побудови окремої мережі зберігання даних і непросте впровадження.

У чому полягає робота системного інтегратора
Як повідомляє Сергій Щербань, керівник департаменту ІТ-інфраструктури компанії IT-Solutions, зараз на ринку представлена ​​велика кількість виробників систем зберігання даних і в кожного виробника широкий модельний ряд від початкового рівня до рівня Hi-End. Всі ці моделі дуже сильно відрізняються по продуктивності, функціоналу і особливо за ціною. Кожна програма, кожна задача має власні вимоги до системи зберігання. Вони мають різні вимоги до навантаження на дискову підсистему і пропускну здатність СГД в цілому. В залежності від потреб бізнесу, система зберігання підбирається індивідуально під одну або декілька завдань. Від цього залежить не тільки вибір моделі, але і правильний підбір конфігурації, як апаратної частини, так і програмної (додатковий функціонал, ліцензування і т.д.), що може поставити в глухий кут навіть самого досвідченого системного адміністратора при виборі необхідного пристрою.
На IT ринку Україні існує велика кількість компаній називають себе системними інтеграторами, проте більшість з них займаються продажем «коробок». І лише близько 10% з усіх компаній дійсно займаються системною інтеграцією, від розробки ТЗ до впровадження та супроводу розробленого рішення.
Такі компанії мають достатній штат кваліфікованого персоналу, який допомагає у виборі правильного рішення. Щоб переконатися, що ви звернулися в «правильну» організацію, варто поцікавитися її рівнем партнерства з виробником обладнання. Зазвичай у виробника обладнання є кілька рівнів партнерства, які можуть видаватися системному интегратору. Чим вище рівень, тим більш щільне співробітництво компанії-продавця з виробником, і тим більше у компанії сертифікованих фахівців. Однією з таких компаній є IT-Solutions, яка має найвищий статус партнерства з НР та іншими провідними виробниками, представленими на Українському ринку.
Крім рівня партнерства, існують ще так звані спеціалізації, які показують, на чому спеціалізується і в чому краще розбирається системний інтегратор. Від цього також залежить кількість технічних спеціалістів та їх рівень знань у тому чи іншому обладнанні.
Найбільш потребують послуг системного інтегратора по встановленню та обслуговуванню СГД швидкозростаючі компанії, фірми, давно не оновлювати обладнання, компанії, які купують нові програмне забезпечення, а також організації, що відкривають нові філії та компанії, що запускають нові проекти.