28.06.2012

Технопарки в Україну можуть повторити російський досвід

Технопарки в Україну можуть повторити російський досвід – Україні поки не готова до технопаркам. Таку думку надав керівник департаменту уніфікованих комунікацій компанії IT-Solutions Іван Зімін.
Він зазначив, що незважаючи на заяви влади щодо майбутньої успішності проекту технопарку Вionic Hill, «українські реалії диктують необхідність великих вкладень в проект», але поки незрозуміло, наскільки дані інвестиції будуть вигідні бізнесу і що виступить головним мотиваційним чинником для грошових вливань. Пан Зімін зазначив, що якщо концепція існування технопарку не буде ретельно опрацьована, є ймовірність, що Україні повторить сценарій Росії, де, згідно з дослідженням РВК за 2011 р., переважна більшість московських технопарків перетворилися на бізнес-центри.
Як відомо, в Україні вже є досвід створення технопарків, однак їх ефективність досить низька. Українське законодавство з 2005 р. ніяк не стимулює сегмент інновацій, на відміну від європейських ІТ-інкубаторів, які мають пільгове оподаткування, і перші кілька років взагалі не платять ніяких податків. В Україну цей сценарій вже опинявся провальним.
ем не менше, експерт підкреслив, що «сама ідея технопарку Вionic Hill, як елементу розвитку інформаційних технологій, досить перспективна». За його словами, це досить ефективний механізм, який виразно «принесе бізнесу нові майданчики для розвитку, які неодмінно варто розглянути». У той же час успішність проектів буде залежати від обліку попереднього досвіду, розгляду нових сприятливих концепцій і підбору рішень, максимально відповідних українських реалій.
На думку пана Зіміна, у першу чергу технопарки повинні бути прив’язані до вже існуючих науковим центрам і орієнтовані на залучення молодих фахівців провідних технічних і військових вузів. Ключову роль в подальшому успіху також зіграє побудова прозорого механізму інвестування. Він вважає, що держава повинна створити сприятливий грунт для зарубіжних інвесторів, які готові вкладати гроші в українські стартапи, На розвиток технопарку вплине і спрощена процедура knowledge migrant, яка приверне провідних розробників з інших країн.
Довідка. Технопарк Bionic Hill планується побудувати на території 147 га біля селища Коцюбинське під Києвом. Інвестиції в проект повинні скласти до $ 1 млрд. У технопарку планується створити науковий центр, високопродуктивну виробничу зону, офісний центр і житловий комплекс, забезпечити роботою до 35 тис.чол. Будівництво технопарку буде здійснювати компанія UDP, термін здачі першої черги проекту – до кінця 2014 р. Меморандум про проект між UDP і КМДА вже підписано.