04.11.2011

Український бізнес переходить на відеоконференцзв’язок

Сьогодні програмні та апаратні рішення відеоконференцзв’язку – двигун бізнес-процесів, як у розгалуженій структурі зарубіжних комерційних гігантів і держустанов, так і в представництвах середнього бізнесу. Чи готові бюджети українських компаній до технологічних нововведень і що віддає перевагу вітчизняний топ-менеджмент – далі.
Практично по всьому світу ділові комунікації з використанням відеоконференцзв’язку (ВКС) вже давно стали невід’ємною частиною ведення бізнесу. За іноземними компаніями тягнеться і український ринок, де щорічно спостерігається 30%-ве зростання в сегменті ВКС. Причин цього кілька: активізувався вихід на вітчизняний ринок представництв зарубіжних компаній, що використовують відеоконференції для зв’язку з головними офісами; розширення структурних гілок локальних підприємств, включаючи створення регіональних філій і дочірніх організацій; інновації в секторі державних підрозділів (включаючи медичні та освітні установи), які все частіше використовують системи ВКС.
За словами Євгена Корольова, представника компанії TrueConf в Україну, якщо під час кризи IT-бюджети багатьох українських компаній були стиснуті до необхідного мінімуму, який обмежувався придбанням і підтримкою комп’ютерного обладнання та оргтехніки, то сьогодні ринок відеоконференцзв’язку проходить посткризовий відновлення, що можна простежити по зростанню бюджетів компаній, що виділяються на IT.
Попит на використання відеоконференцзв’язку з боку комерційних і державних підприємств підігрівають такі фактори як прискорення процесів прийняття рішень, проведення оперативних переговорів і нарад, а також скорочення бюджетних витрат на відрядження співробітників нарівні з можливістю слідкувати за станом ринку, блискавично реагуючи на його зміни.
«За останній рік ми відзначаємо підвищення попиту на системи відеоконференцзв’язку. Це, в першу чергу, говорить про позитивні тенденції ринку Україні. Використання відеоконференцзв’язку створює ряд конкурентних переваг, порівнянних з додатковою економією і оперативним реагуванням на ринкову ситуацію для самих різних типів підприємств. Сьогодні ВКС все частіше входить в корпоративні стандарти багатьох організацій. Існуючий $ 10 млн показник ринку – це далеко не межа », – розповів Іван Моторний, директор компанії« ВКС України ».
У свою чергу представники українських бізнес-структур, при виборі систем відеоконференцзв’язку, звертають увагу на функціональні особливості ВКС, пропускну здатність каналів зв’язку, конфіденційність переговорів, ціновий діапазон, якість зображення і кількість учасників, які можуть брати участь в конференції одночасно. Ще одним важливим моментом при виборі є транспортабельність ВКС – в бізнесі все частіше віддають перевагу мобільним системам або програмним рішенням, що не вимагає транспортування.
Проекти з побудови відеоконференцзв’язку в країні, включають кілька видів реалізації ВКС:
 1) апаратні рішення часто включають кодек, екран, камеру, мікрофон, гучномовці, сенсорний пристрій управління та інше;
2) програмні рішення різних класів від простих і багатофункціональних веб-додатків до професійних програмних продуктів. Програмні продукти встановлюються на комп’ютер, ноутбук, нетбук, оснащені web-камерою і головний гарнітурою, або установка здійснюється зразок апаратних рішень: встановлюється повноцінний conference room, з виведенням зображення на ТВ-панель;
 3) інтернет-сервіси характеризуються тим, що їх сервера ВКС знаходяться на стороні компанії, що надає послугу, ніж вони менш прийнятні по відношенню до попередніх рішень в плані якості, безпеки і працездатності.
Найбільш дорогими серед запропонованих рішень є апаратні системи, які скоріше несуть в собі іміджеве значення. Вони, як правило, реалізуються на базі витонченого обладнання Tandberg або Polycom, мають передачею відео в якості HD – від 480 до 720р. На ринку вже є варіанти з якістю full HD – 1080р, проте слід пам’ятати, що чим вище запитувана якість, тим більше грошей доведеться на нього витратити. Це стосується не тільки якості відео, але і іншої комплектації апаратних систем відеоконференцзв’язку. Таким чином, для об’єднання учасників з усіх областей України в одну відеоконференцію, необхідно витратити кілька сотень тисяч доларів. Що стосується інших складових апаратних ВКС, слід зазначити аудіосистеми, які характеризуються якісним звуком, авторегулюванням посилення і автоматичним шумо-та ехопоглинання. Системи апаратних відеоконференцій також дозволяють проводити як стандартні відеодзвінки «один на один», так і симетричні відеоконференції. При цьому організаційні питання можуть піти на другий план, завдяки можливості попереднього складання розкладу та його розсилки учасникам. Крім цього, власникам даних апаратних рішень ВКС надається інтуїтивно зрозумілий інтерфейс з можливістю використання в ході он-лайн конференції документації і навчальних відеороликів. З відкритих джерел відомо, що серед компаній, що вже впровадили апаратні системи ВКЗ в структуру своїх офісів: «Ашан Україна», Прикордонна Служба України, Altegro Sky, SkyLine та інші.
До основних мінусів апаратних рішень, крім високої ціни і, відповідно, дорогого сервісного контракту, можна додати довгий термін впровадження, високі вимоги до каналів зв’язку (від 1 Мбіт) і труднощі переустановки в разі зміни локації офісу. Крім цього, для настройки та підтримки системи з’являється необхідність допомоги кваліфікованих технічних фахівців.
Програмні рішення бувають у вигляді web-додатків або повноцінного ПО.
«Web-додатки готові працювати в будь-якій точці світу, де є Інтернет, але при цьому вимогливі до каналів зв’язку і видають зображення не в самому якісному вигляді. Інший вид рішень відеоконференцзв’язку являє собою комплекс ПЗ, яке легко сумісне з будь-яким обладнанням – від web-камер до більш дорогих варіантів від провідних виробників », – каже Іван Зімін, керівник департаменту уніфікованих комунікацій компанії IT-Solutions.
Особливість ПО полягає в кодеку, який при низьких витратах, дозволяє передавати якісне зображення навіть на українських лініях зв’язку (від 64 кбіт / с). До того ж програмні рішення можуть бути встановлені практично на будь-якому сучасному ПК, а також мобільних пристроях, що не утруднить їх використання в будь-якій точці світу. Програмні системи володіють високою швидкістю кадрів і синхронізацією відео зі звуком. Для користувачів така система гарна ще й тим, що вона не вимагає знання IP адрес і має функцію адресації відеодзвінків по імені. Все це дозволяє здійснювати персональні відеодзвінки, навчальні вебінари та інтернет-конференції з показом презентацій та управлінням віддаленого робочого столу з будь-якою кількістю учасників з будь-якої точки світу. Крім цього, програмні рішення ВКС доступні не тільки для керівництва, а й для всіх рівнів співробітників з перспективою розширення користувальницької бази, що позитивно позначиться на оперативній діяльності компаній. Проте і у цього продукту є свої маленькі недоліки. Так, програмні рішення поки не дозволяють виводити відео в форматі full HD. Але це не можна назвати однозначним мінусом, оскільки таке зображення повинне бути зняте в професійних студіях, інакше, розглянути гідності відео буде складно. Говорячи про користувачів, які обрали програмні рішення для бізнесу, в Інтернеті згадуються такі компанії як Nestle, ВТБ, «Украгролізинг», Leroy Merlin, МНС, Фонд держмайна, КРУ, Європейський університет, обладміністрації та інші.
Якщо ж компанію цікавлять найбільш дешеві рішення – такими можуть стати Інтернет-сервіси, на зразок відомих Skype або ооVоо. Їх ключові переваги починаються з низькою вартістю і швидкого впровадження. На, цьому, на жаль, плюси закінчуються, поступаючись місцем недоліків, серед яких відсутність можливості криптування (захисту) ВКС, низька якість зображення, негарантована працездатність, обмежена пропускна здатність каналів і невелике допустиму кількість учасників відеоконференцзв’язку. Однак якщо користувача влаштовує таке співвідношення переваг і недоліків, то дані сервіси – теж варіант.
В цілому ж на сьогоднішній день немає чітких рекомендацій що вибрати: імідж апаратних рішень, функціональність програмних систем, або антикомерційний доступність безкоштовних інтернет-сервісів. Головне пам’ятати, що продукти відеоконференцзв’язку – одна зі складових бізнес-процесів і вибір необхідно здійснювати безпосередньо під свої власні завдання і можливості.