Figure
18.10.2023

Діджиталізація: культурний перехід

На хвилі активності тем про українську культуру я створив блог в ілюстраціях, який, сподіваюсь, допоможе українській культурі та діджиталізації знайти одна одну.

Давайте подивимося на глибу української культури і чесно визнаємо, що вона – це величезний фундамент, який зберігає українську націю. Але що ми маємо? Covid-19 закриває всі музеї, війна закриває деякі з них назавжди. Відвідуваність культурних закладів зменшується, але, не зважаючи на події, ми маємо ростити інтерес до української культури, як національний, так і світовий.

А тепер подивимося на українську культуру крізь призму діджиталізації, яка несе з собою елемент, здатний популяризувати культуру методом переходу від аналогових операцій до цифрових і привести її до прориву у світовій спільноті.

Що ж відбудеться, якщо об’єднати діджиталізацію та українську культуру? Те, чого всі ми прагнемо – збереження культурної спадщини та популяризація у світі.

Що для цього потрібно? Трішки культурної трансформації. Тобто культура має підтримувати інновації та цифрові зміни, не уникати цифрових інструментів і бути підтриманою співробітниками. Також має бути переглянута система управління і ще декілька дуже важливих факторів. На прикладі музеїв: їх основне завдання показати світу культурну спадщину, а не надійно зберегти її в архівах, як, на жаль, вважають сьогодні багато керівників цих закладів.

Досить розповсюдженим явищем є відсутність комунікацій між галузевими спеціалістами та ІТ-сферою, що не дає змоги зустрітися класним, сучасним прикладним ІТ-рішенням із наявними запитами окремих галузей. Такі «зустрічі» часто приводять до величезних кроків у діджиталізації та інколи, проривів в розвитку деяких галузей, або окремих напрямів. У ІТ-спільноти в наявності велика кількість продуктів та рішень, які не розроблялися для якоїсь окремої галузі. З іншого боку, в кожній окремій галузі є велика кількість викликів, з якими намагаються впоратися самотужки експерти цих галузей. Як тільки ці експерти зустрічаються – відбувається диво цифровізації.

Нижче тільки дуже обмежена частина прикладних рішень із тих, що може запропонувати IT-Solutions, щоб об’єднати віхи історії і сучасності.

  1. Навігація всередині приміщень. За допомогою спеціальних локаційних маячків, розташованих, наприклад, у музеях, та свого смартфону, відвідувачі/користувачі матимуть змогу легко прокладати маршрути всередині великої будівлі. Ці технології також дозволятимуть будувати маршрути між точками, які можуть бути цікаві користувачам.
  2. Фізична безпека. PSIM – «управління інформацією про фізичну безпеку» – це категорія програмного забезпечення, що представляє собою програмно-апаратний комплекс для інтеграції декількох не зв’язаних між собою застосунків та приладів безпеки і управління ними через єдиний інтерфейс користувача. Дане ПЗ акумулює та корелює події від наявних приладів безпеки та інформаційних систем (відеонагляд, контроль доступу, датчики, відеоаналітика, мережі збереження та інше). Це все посилює контроль, підвищує обізнаність у ситуації і допомагає надавати управлінську звітність.
  3. Штучний інтелект. Як відомо, у ШІ море можливостей у світі технологій: підтримка і створення нових експозицій та оновлення тих, що вже існують, з використанням нових підходів. Діджиталізація друкованих матеріалів, музейних об’єктів, архівних документів, аудіовізуальних матеріалів, архітектурних та археологічних пам’яток. Оцифрування об’єктів матеріальної та нематеріальної культурної спадщини, створення інструментів та платформ для їхньої популяризації в країні та за кордоном. Оцифрування і представлення онлайн. А також розробка та впровадження ІТ-засобів віддаленого доступу користувачів.

 

Ви маєте знати одне – сучасній культурі саме час експериментувати і технології дають для цього багато можливостей. У свою чергу IT-Solutions готова створювати технічну базу –  штучний інтелект у проєктах, можливість автоматизувати та цифровізувати фізичну безпеку і впровадити навігація всередині приміщень тощо. Проте, не завжди експерти IT-Solutions розуміють сучасні виклики української культури. Якщо у вас є такі виклики, які навіть близько, на вашу думку, не пов’язані з ІТ-технологіями, не сумнівайтеся – зв’яжіться з нами, ми гарантовано пофантазуємо разом і, напевне, прийдемо до якогось гарного, або, навіть, найкращого рішення! Все для того, щоб українська культура линула світом в сучасному ключі.

 

…Ой у лузі червона калина похилилася,

Чогось наша славна Україна зажурилася.

А ми тую червону калину підіймемо,

А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо…