Figure
30.10.2023

Як вберегтися від кібератак

Чому це важливо?

Причин багато, але я виділю дві основні:

По-перше, кіберзахист – це ще одна лінія оборони у війні з росією. Не можна дати ворогу викрасти наші дані або ще більше вплинути на повсякденне життя українців, призупинивши роботу банків чи важливих сайтів.

По-друге, успішна кібератака дорого коштуватиме компанії. Це не тільки несе репутаційні ризики, а й взагалі може зупинити роботу бізнесу. Тому кіберзахист – одна з найважливіших інвестицій для кожного підприємства.

 

Загрози війни

З початком повномасштабного вторгнення незалежна неурядова організація CyberPeace Institute документує кіберінциденти в контексті російсько-української війни.

Сюди входять інциденти в Україні, росії та інших країнах, особливо ті, що спрямовані та впливають на цивільних осіб, об’єкти (включно з приватними компаніями) та інфраструктуру, що забезпечує надання життєво важливих послуг цивільному населенню. У період з січня 2022 року по березень 2023 року Інститут кібербезпеки задокументував загалом 1 537 унікальних кіберінцидентів, здійснених 91 різними хакерськими групами.

Найактивнішими в нападах на українські  були хактивістські колективи Peoples CyberArmy (99), NoName057(16), Anonymous Russia (26), Sandworm (19) та DEV-0586 (12), що фінансуються державою-терористом.  Кількість атак можна побачити на графічному зображенні.

інфорграфіка загрози війни в іт

Що можна зробити? Знай свою інфраструктуру

Щоб просунутися в питанні інформаційної безпеки, необхідно розібратися з локальною мережею, підключеними пристроями, критично важливими даними та програмним забезпеченням. Без чіткого розуміння того, що вам потрібно захистити, буде важко переконатися в тому, що ви забезпечуєте прийнятний рівень інформаційної безпеки.

В цьому допомагають рішення класу (IT Service Management) – програмні системи для управління ІТ, які дозволяють:

  • Здійснювати управління конфігурацією – вести інвентаризацію та конфігурацію ІТ-активів, версіонувати їх.
  • Управляти активами – вести облік та аудит усіх компонентів ІТ-інфраструктури.
  • Вести управління інцидентами – реєструвати, класифікувати, пріоритизувати, вирішувати та закривати інциденти (неполадки, помилки).

Тобто рішення ITSM дозволяють ефективно управляти всіма ІТ-процесами та надавати послуги належного рівня.

Рішення ITSM

Захисти свої активи

Захист вашої інформації вимагає не тільки технологічних рішень, а й обізнаності співробітників про запобігання випадковому порушенню роботи ваших систем.

Технологічні методи захисту:

  • Шифрування даних та засоби контролю доступу
  • Засоби захисту периметру (NGFW, DLP та ін.)
  • Оновлення та тестування на вразливості
  • Регулярні аудити безпеки і тестування на проникнення
  • Тренінги з питань кібергігієни і соціальної інженерії
  • Роз’яснення політик безпеки працівникам
  • Підписання угод про нерозголошення

Підготуй свою організацію

Після того, як організація розробила фундамент з інформаційної безпеки, ви повинні вибудувати механізми реакції на інциденти. Такий підхід включає в себе розуміння, як впоратися з інцидентом інформаційної безпеки і як відновити роботу компанії після нього.

Розробляти і впроваджувати належну політику безпеки:

  • Визначити відповідальних за безпеку і їх ролі
  • Створити формальний процес управління ризиками
  • Розробити політики доступу до даних, сервісів і систем
  • Встановити процедури реагування на інциденти
  • Проводити аудити дотримання політик безпеки

Ніхто не хоче, щоб стався інцидент, пов’язаний з інформаційною безпекою, але що краще ви підготовані, то швидше ви зможете відновитися після інциденту. До інцидентів з інформаційної безпеки відносять атаку типу “відмова в обслуговуванні”, яка порушує доступ до вашого сайту, атаку програм-здирників, які блокують вашу систему або ваші дані, атаку шкідливим ПЗ, що призводить до втрати даних вашого клієнта або працівника, а також крадіжку ноутбука, що містить незашифровані дані.

Інколи компанії готові до атак, інколи ні. Але щоб бути готовим завжди, вам потрібно знати, до кого звернутися в разі інциденту. IT-Solutions пропонує найсучасніші рішення з кібербезпеки, які гарантують конкурентні переваги нашим замовникам та можуть забезпечити стійкість до кібератак.